Tovább fejlesztik az M3-ast

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. az év vége előtt több projekt esetében is meghírdette a kivitelezési munkák elvégzéséről szóló pályázatokat. Ezek keretében megjelent a tender az M3 autópálya 49. számú főút-Vásárosnamény közötti szakasza, valamint csatlakozó építményei kivitelezési munkáiról. A fejlesztés során 2x2 forgalmi sáv, plusz leállósávos aszfalt burkolatú autópálya épül. A 11,9 km hosszú szakaszon 6 műtárgy is létesül. A projektre az ajánlattételi határidő február 17, míg az eredményhírdetés időpontja április 15. lesz. A autópálya-szakaszt 2012. negyedik negyedévében kell átadni.

 Megújul a Piliscsaba-Esztergom vasúti vonalszakasz, miután erről is közzé tették a pályázatot. Ennek keretében átépítik a Piliscsaba és Dorog közötti pályaszakaszt, Dorog és Esztergom között pedig felújítási munkálatok várhatóak. A tervezett rekonstrukciós munkálatok eredményként a pályaszakaszon a sebesség a jelenlegi óránkénti 60 kilométerről 70-100 kilométeresre növekszik.

Az korszerűsítéssel a menetidő jelentősen lerövidül, és a korszerűbb pálya révén a zajterhelés is jelentősen mérséklődik. A Piliscsaba-Esztergom vasútvonal forgalma jelenleg nagyrészt elővárosi jellegű, de a teherforgalom a Dorog-Esztergom szakaszon jelentősebb, az esztergomi Suzuki gyár és a Dorog környéki gyárak miatt. Az ajánlattételi határidő itt is február 17.

A harmadik kiírás értelmében a Budapest-Kelenföld és Székesfehérvár között újítják meg a vasútvonal biztosító berendezéseit. A kivitelezési munkálatok jelenleg a Tárnok-Székesfehérvár szakaszon már folynak, a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzés folyamatban van a Kelenföld-Tárnok pályaszakasz korszerűsítésére.

 Forrás: Népszabadság - 2010. december 30.

Back